Se Der Guds Lam

 

Se Der Guds Lam



"Når han så har fullført soningen for helligdommen og for sammenkomstens telt og for alteret, da skal han føre fram den levende bukken. Og Aron skal legge begge sine hender på den levende bukkens hode og bekjenne over den alle Israels barns misgjerninger og alle deres overtredelser og alle deres synder. Han skal legge dem på bukkens hode og sende den ut i ørkenen med en mann som står ferdig. Og bukken skal bære alle deres misgjerninger med seg ut i villmarken, og så skal han slippe bukken løs i ørkenen." 3mos 16,20-22


Dette er nok en tekst du har lest mange ganger og kan sikkert utenat. En typisk søndagskole tekst, men det betyr ikke at den er relevant. Spesielt i påskens høytid er det alltid godt å bli minnet om dette sterke evangeliske bildet, og vi trenger det gang på gang! Personlig så er dette en av de bildene som peker sterkest på evangeliet fra gamle testamentet. For det er ikke uten grunn at Johannes siterer "Se der Guds lam som bærer all verdens synd." 


Jeg kan nesten se for meg hele situasjonen. Hele israelsfolket samlet rundt  en sirkel, med Aron og den levende bukken i midten. Alt det Israelsfolket hadde gjort mot Gud, klagd gang på gang, alle slet med hver sin synd, tilbedt andre Guder. Aron bekjenner synd etter synd, og ramser opp alle slags type synder. Skulle ikke forundret meg om folk ble truffet av alle konkrete synder som blir ramset opp. Man innser kanskje mer og mer hvor syndige de var. Slik er det når loven setter lys over livet deres. Man blir gradvis mer og mer syndig og skitten. Det befriende med dette her er jo at hendene blir lagt på bukkens hodet, synden all ugudeligheten, når loven anklaget israelsfolket så sterkt der de sto. Tenk så befriende å se at loven, og synden ble bekjent og anklaget på den uskyldige bukken. Deretter sendt ut i ørkenen. Nok en gan kan jeg se for meg israelsfolket speide etter bukken, da de gradvis ser at bukken blir mindre og mindre og synden gradvis forsvinner bort fra deres øyne. 


siterer en velkjent barnesang 

"Han har kastet alle mine synder bak sin rygg, bak sin rygg, bak sin rygg. Han dem aldri mer" 


På Golgata, påskets evangelium gjorde det mulig for oss idag å bekjenne Jesus som vår syndebukk. Vi kan bekjenne vår synd på Jesus. Når du føler deg anklaget av loven, og når du føler deg syndig så kan du peke på Jesus, og korsets vei og si til din synd "Se Der Guds lam som bar all verdens synd" Det er et stort evangelium, og det er noe vi trenger daglig. 

Så kommer det kanskje tider der du føler at du ikke er i stand til  å bekjenne nok, tro nok, lese nok, be nok osv. Nok en gang kan du peke på Jesus. Han levde et fulkoment liv i ditt sted, han var det feilfrie lammet og bukken, som ikke bare ble sendt ut i en ørkenen men ble ført opp på et kors. Der han ble forlatt av Gud, nettopp fordi Jesus måtte bære bort synden fra Gud, slik at Gud ikke kunne se synden. 

Det er stort det, utrolig hvordan skrifter fra gamletestamentet kan være så sterkt bildet på veien Jesus måtte gå. Tenk at Jesus kastet mine synder, og når Gud ser på meg, på dommens dag så ser han et feilfritt liv, et liv uten synd. For Jesus bar all verdens synd vekk fra Guds åsyn, så når Gud ser oss. Ser han Jesu sitt liv. For et Evangelium! Amen! 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kjærlighetssorg

Hvorfor Gud?

Mitt eneste håp